Friday, June 7, 2013

ronggeng-ronggeng Johor Bahru.



Words of love, are works of love.
William R. Alger


assalamualaikum, hai semua :)





well, im back to work. emm, it was not too bad. sebab aku pun macam dah ter-overdose melepak dekat rumah. sampai dah jobless taktau nak buat aktiviti apa selain ber-online shopping. almost everyday lah dapat hadiah di depan pintu. ecehhh hadiah konon. padahal perabih duit sendiri. hahahha. sampai syg cakap, "haaaa ni apa pulak yang u beli ni?" bila manjang je ada orang terpacak depan rumah nak hantar barang.


kui, kui, kui.
but seriously i can not help it. sekali terjebak, memang akan terus terjebak. serius, ADDICTED wei! so bawak-bawak lah bertaubat sebelum terlambat. HAHA. but having said that, online shopping is wayyyyy cheaper than buying it from the local stores. itu yang lagi terjebak dan terjebak dan akhirnya terlajak perahu boleh diundur, terlajak online shopping, "purse" binasa. :Pp


kerja, macam biasa lah. so far this week aku jaga klinik je. next week lah kut baru start adegan potong-memotong semula. wish me luck guys :) let the hands and the memory do the job :D mintak dijauhkan dari segala komplikasi dan dipermudahkan. insya ALLAH.


anyways, masa weekend last week before aku start kerja tu, kitorg cuti-cuti JB. ada wedding cousin syg . bukan bercuti sangat pun, sebab boss aku tak approve pulak aku nak sambung cuti lagi dua hari (isnin & selasa). alasannya, sebab aku dah tiga bulan cuti. alah boss ni, itu pun nak berkira. cit! terus frust. terus cancel plan nak berrronggeng dekat Legoland, Hello kitty land dan yang seangkatan dengan nya. terus merajuk. tapi ada boss aku nak heran. memang takde maknanya. huhu.


dan masya ALLAH, aku terlupe lah pulak yang sekarang ni tengah cuti sekolah. masa nak book hotel baru sedar. so kesudahan nya kitorg melepak dekat Silka Hotel, Johor Bahru. not bad lah for a 3 stars hotel. tapi syg orang paling frust lah, sebab takde bath tub. boleh tak? HAHHA. err, maklum lah kitorang kan kaki lepak hotel. heeee :) tapi nak buat macam mana, itu pun nasib dapat jugak hotel. penuh wei JB. cis, dan cis lagi. semua orang nak pergi JB sekarang. stress, stress.


tapi aku nasihatkan kalau nak pergi hotel ni, korang tak payah lah nak guna Waze, or Google map. sebab memang akan sesat barat. bukan main lah Waze akan cakap "you have reach your destination" tapi entah ke mana-mana dia bawak. haha. tanya orang pun tak guna, sebab dorg pun taktau hotel ni wujud. so lebih baik call hotel dan tanya. and landmark nye, hotel ni dekat dengan tesco (ehh ye ke?). tiba tiba lupa. haha.


hotel entrance


camni lah bilik standard dia. cuma masa ktrog tu ade twin bed je. book kat agoda, RM 148 per night including breakfast.


macam aku cakap, ok lah untuk 3 stars hotel kan. selesa and just nice. lagipun untuk lepak tidur je kira dah baik and okey sangat lah tu. :) tapi yang paling aku suka pasal hotel ni is, swimming pool dia. memang terbaek lah. besarrrrrrrr gilaaaaaa. cik puan curly fries was having the time of her life sakan mandi kolam. hehhe.



swimming pool. best kan?? :)


memang syiok swimming pool dia. cantikkk. pastu siap ada macam ala-ala air jatuh-jatuh macam air terjun tu. ni kalau buat family gathering ke family day ke, mesti best. sebab pool dia besar. ehh memang best lah. aku tak tipu. dan disebabkan pool dia ni lah, kitorg plan nak datang lagi tidur sini next time. serius, tak mengecewakan pool ni. promote habis ni. :D














kitorg lepas breakfast terus serbu kolam sebab masa ni orang belum ramai lagi. dah tengah hari sikit tu dah mula meriah pool.
jeles okey tengok dua beranak ni mandi sakan. mama duduk tepi main air je sambil ngendong adik azalea :) nak jugak rendam rendam kaki weh. thanks to Boba wrap for making it possible. celet sikit ;)



azalea seperti biasa nyenyak tidur macam anak kangaroo :)


kalau ke JB, tak sah lah kan kalau tak singgah ke Johore Premium Outlet (JPO) :) jalan-jalan cuci mata. aku sempat lah merembat satu MK sling bag, untuk buat beg oncall. orang kata, pembakar semangat baru untuk berjuang semasa oncall. ewahh. hahahha.


azalea muka maintain je. hehehhe.

cik puan curly fries excited as always :)


syg; a.k.a SUPER DAD!


azalea steady dalam Boba 3G SSC :)


adik azalea tak nak tengok camera. terus nampak pusaran azimat dia. hahahha.



there you go. smile la sikit adik. heee :)


and kitorang beronggeng dekat JPO adalah dalam lima jam kut. tapi memang tak terasa apa, sebab satu; aku memang suka shopping. hahahha. and dua, sebab ada BOBA 3G SSC. so memang the best sebab hands free and tak lenguh nak ngendong azalea plus takyah berebut stroller dengan cik puan aina. thanks to MAMA PANDA sebab bagi rent SSC (soft structured carrier) ni masa aku tengah huru hara penin nak pilih nak beli baby carrier yang macam mana. yang lebih seronok, sebab syg pun takde lah segan bagai nak pakai SSC ni. nampak sungguh kebapaan ala-ala super dad gitu. ecehh. so mama boleh shopping dengan jayanya. haha. kalau yang wrap tu, memang takde maknanya lah syg nak melilit. ada pulak yang terbelit, terjerut ke apa kang. hehhe.


and i am so much in love (and officially addicted) with baby-wearing now :)


nanti kita gossip pasal baby-wearing pulak okey.


alamak, dah pukul 1215am. time to sleep. my babies dah lama tidur. syg pulak oncall. okey kawan-kawan sekelian alam. till we meet again.



at syg's cousin (eni) wedding reception. congrats dear!



muahs*muahs*


*If you're looking for Premium Beautiful corset & interested to learn about the business opportunity with Premium Beautiful, Do contact me and book your appointments today! 012-7002164*



Thursday, May 30, 2013

if you love HER, you got to let HER go.




assalamualaikum, hai semua :)


ok. aku ni memang over sebab blog title ewah ewahh ewahhh bukan main. hehehhe. but the truth is, itulah perasaan ku dua tiga menjak aku si ibu pantang yang sudah mahu mula berkhidmat dan yang asyik takde aktiviti lain lantas kerja aku asyik meng-usha almari baju ku (other than online shopping of course!) yang agak sarat dengan koleksi-koleksi baju/seluar dan segala bagai khazanah silam yang mengingatkan aku kepada zaman kekurusan ku.


hahh, boleh? 
panjang gila ayat sebelum aku letak full stop. 
probably the longest sentence I've ever made. 
kui,kui,kui.


so setelah dua tiga hari tak tidur malam. aku telah buat keputusan yang aku nak let go some of my beloved stuffs. iskh. iskh.

kawan-kawan sekelian alam, boleh lah usha dekat page Pre Loved items for SALE! okeh. yang aku arrow-kan tu okey.






kalau sambutan baik, insya ALLAH many more to come. baju bajan and lots and lots of tudungs/scarfs. and maybe handbags.
*nangissss*




ehhh NO, yang di atas ni bukan untuk dijual ye. hehehehhe. gambar masa cik puan azalea sebulan lebih ni tak silap.


ok stop. hahaha. as for gossip terbaru. nanti esok cerita eh.
muahs*


 
*If you're looking for Premium Beautiful corset & interested to learn about the business opportunity with Premium Beautiful, Do contact me and book your appointments today! 012-7002164*



Sunday, May 26, 2013

coffee, tea, and doughnuts!




All things excellent are as difficult as they are rare.
- Baruch Spinoza



assalamualaikum, hai semua :)


wahh, 2 blog entries in a week. impressive! hehehe. okey, sebenarnya takde gossip apa-apa pun. just tiba-tiba semangat juang ber-belogging datang meluap-luap. so sambil mengepam sambil ber-belogging. stylo lah konon. tapi sila jangan imagine. HAHA.


siang tadi, janji dengan cik puan curly fries nak bawak dia jalan-jalan. tup-tup bila tengah hari tu nak bawak jalan, boleh pulak aku kena serangan sakit kepala yang amat. dah lama tak kena sakit kepala camtu. since lepas beranak ni, dah mula balik. ni masuk kali kedua. terpaksa lah aku meng-hold kan nak keluar jalan tu. yang cik puan curly fries yang excited nak jalan of course lah monyok sudah.









merajuk sampai tertidur. hehehe. kesian. sebenarnya aku pun memang dah malas nak keluar. tapi dah mengenangkan cik puan intan payung berambut curly sudah merajuk, lepas maghrib bersiaplah mak dara sorang ni. cik puan curly fries kalau kita tanya nak jalan pergi mana, confident je dia jawab, "nak pergi jusco lah". tempat favourite okey. cik puan curly fries siap sudah hafal jalan okey. memang jangan harap lah kita nak kelentong dia. *clever girl* HAHA. 






makan ringan-ringan dekat coffee bean. dapat lah mama meng-ice-blended-coffee-kan diri. Hazelnut Ice Blended Coffee for me. yummy! Starbucks Java Chip Frappucino semestinya my first love, but then sebab hendak mengisi perut yang lapar, coffee bean pun jadi lah labu. 








close up, untuk makan ringan kami. RINGAN lah sangat kan. confirm aku pun semakin "ringan" lepas ni. wah, gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati nampaknya dokter faryn ni. yang part gendut tu memang mengena lah tu. hahahahahha.


cik puan curly fries memang dah buat macam rumah sendiri lah orang kata. dan semestinya dia jadi tumpuan orang ramai. huhu. mama pakai cun-cun pun orang tak perasan dah. ecehhhh. kui,kui,kui.















 dah pejal macam mama dia dah aku tengok cik puan curly fries ni. hehehhe. ayah cakap, mama dengan aina kena pergi jogging. sebab semakin sihat. hahahha. baik incik bos! :P


ni pulak muka incik bos kecik yang kena tinggal dekat rumah. ayah oncall. mama dengan kakak aina pergi beronggeng. adik duduk rumah jadik good girl.  baaaanyaaakkkk cantikkkk! adik azalea berkata. heee :)






ni gambar entah bila. saje selit sebab comels. heee :)


okey. masa untuk beradu. sleep tight peeps! kawan-kawan sekelian jangan jemu dengar dokter faryn bebel eh. kamu lah tempatku mengadu domba. heh. dan sekarang kena bersabar je, sebab belog mesti penuh dengan muka kakak aina dan adik azalea :) 

*peace* and out!



 
*If you're looking for Premium Beautiful corset & interested to learn about the business opportunity with Premium Beautiful, Do contact me and book your appointments today! 012-7002164*




Thursday, May 23, 2013

mari, mari. kita sapu :)



We do not remember days, we remember moments
- Cesare Pavese


assalamualaikum, hai semua :)






kerinduan??? hehehhe. aduh, aku punye mood nak ber-belogging entah ke mana. haha. actually mood tu ada, tapi jari jemari runcing ku nak menaip tu yang bikin malas. boleh eh alasan camtu? haha. kan best kalau kita just cakap then automatik ter-type sendiri. ewah, lemakkk sungguh. memang dasar pem*las! kuikuikui.


anyways, cik puan-cik puan ku sudah semakin membesar. aku? entah nya. pun membesar jugak kut. cis. yang latest ni takde timbang pulak. *tak berani sebenarnya* HAHA. bukan main lah kan orang kata menyusu badan boleh kurus cepat. err, maybe sebab aku menyusu tak cukup gigih ke? alah, lain orang lain lah kut kan. dah badan size gergasi, terima je lah hakikat itu walaupun pahit wahai dokter faryn. iskh. *sob*sob*


dah tak lama lagi nak naik kerja ni. tinggal lagi seminggu lebih je kut. tiba-tiba rasa gelabah pulak. on and off palpitation. yelah, dah lama kut tak buat cser dan seangkatan nya. hopefully, once dah start balik, memory card aku still okey lah. boleh macam ala-ala auto pilot je. zap-zas-zap-zas siap! ecehh. wish me luck ye kawan-kawan sekelian alam :)


cuma aku sedikit risau jugak sebab cik puan azalea ni macam suka ngempeng. especially sekarang ni. makin menjadi-jadi. macam tau-tau pulak mama dia dah nak mula kerja. kalau nak tidur memang kena bagi habuan baru nak tidur. kalau tak, menangis jerit-jerit yang kadang tu sampai serak suara/hilang suara ok. padahal, bukannya dia nyusu pun. sebab sebelum tu dah puas nyusu. just nak mengempeng. any tips kawan-kawan? aku try jugak bagi puting (pacifier), tapi memang takde harapan lah. habis di-juih nya. syg siap buat dialog "aku tidak tertipu" lagi bila tengok azalea dok menjuih. sila imagine apabila dokter faryn sudah mula ber-oncall bagai nanti. errr.


that is my real concern now. 


other than that. so far soooo good :)


oh btw, sejak dah ber-bibik ni. bukan main berasap dapur aku. hahahha. tu yang bukan main excited bagai menge-post gambar dekat Instagram/facebook. wei, bukan senang tau dokter faryn nak menggodek memasak di dapur hari-hari tau. sampai aku tengok muka syg macam dah montel sikit. HAHAHA. okey, syg pun notice okey. terus buat stretching non stop :P.


ni dah naik kerja kang, insya ALLAH akan diteruskan. jimat! dah ada bibik tolong, boleh lah aku balik kerja main campak-campak je. i like! :)














cik puan curly fries sekarang bukan main over-protective dekat adik dia. pastu asyik nak kiss je. hehhe. tapi kadang-kadang tu ada jugak berebut benda dengan adik. haih la anak mama yang clever girl sorang ni.    :) takpe lah. mama doakan bila dah besar nanti, aina and azalea jadi close dan kamceng macam mama dengan mak ngah ye hehehhe. senang nak gossip. and dont worry. mama pun akan join gossip whatsapp group korang nanti. kuang, kuang, kuang. HAHHA. seboleh-boleh je dokter faryn ni kan. :D





haaa... seksi tak saya. hahaha. dah boleh agak dah komen-komen yang bakal mendatang lepas tengok gambar seksi azalea ni. hehehhe :P kita tunggu dan lihat ye. 


and last but not least. nak jugak letak gambar ni. 





I KNOW!! she's such a big gurl now kan? huuuuu :') sekejap nya lah masa berlalu. semoga anak-anak mama membesar menjadi anak yang solehah, berjaya di dunia dan di akhirat. ameen. insya ALLAH. *nangis*


okey, nanti gossip lagi. ciao!



 
*If you're looking for Premium Beautiful corset & interested to learn about the business opportunity with Premium Beautiful, Do contact me and book your appointments today! 012-7002164*





Tuesday, April 30, 2013

my latest gadget!










assalamualaikum, hai semua :)


salam MALAYSIA MEMILIH! wahh, semangat tak pasal. hahhaha. dokter faryn cepat-cepat curi masa ber-belogging sekejap sementara my cik puans tengah meng-sleeping-beauty-kan diri. pantaaaasssss!


anyways, i am back in malacca. so siapa-siapa kawan-kawan sekelian alam yang nak melawat dan ber-gossip jemput lah ke rumah. tapi rumah biasa-biasa je la :) balik semalam aku tengok rumah ber-habuk tak ingat. berdebu sana sini. maklum lah yang duk bertapa pun syg sorang jek. itu pun ala-ala on and off je. sebab bila free, syg berdesup balik kluang tengok anak bini ni ha. tapi beb, dalam berdebu-deban (err perkataan apa ni?) tu, bersinar-sinar jugak mata aku tengok ada kelainan dekat rumah. heeeeeeee :)


*mood home sweet home*


serius, rindu gila dekat rumah ni beb. walaupun duduk macam anak raja dekat rumah kluang, still aku merindui hujan batu di rumah sendiri. ewaahh. HAHAH. rindu tv ku, rindu katil, rindu dapur ku, rindu toilet-ku.... okey, itu sangat over. hahaha :P


aku, syg, cik puan curly fries and cik puan muda azalea alhamdulillah semua sihat ala-ala fantastic four :) so far so good. azalea ni memang suka ngempeng. and this time aku berjaya breastfeed azalea. maybe tak se-perfect korang-korang yang berjaya exclusively breastfeed baby-baby korang, but still i am proud of myself sebab aku definitely berjaya as compared to masa dengan cik puan curly fries dulu. 
*clap clap* :)




my "other bibik" :)

dan ini adalah my latest gadget. sangat helpful. sangat convenient. sangat handy. dan sangat BEST.  dan stylo juge (nak jugakk haha) dan kata kan YES! kepada adegan "ber-belogging sambil mengepam" *tapi sila jangan imagine* hehehehhe. dan yang paling paling magik ialah, boleh naikkan semangat untuk terus mengepam dan terus mengepam. sebab kau boleh pam ikut suka hati kau sambil buat aktiviti lain. so kurang stress. so, memang very-very-very highly recommended. dulu aku macam blur jugak bila orang duk so-called mengidam gila nak pakai medela freestyle ni. but now i know why. memang sesuai sangat untuk minah tension "mengepam sambil kejap-kejap melihat hasil susu dan kejap-kejap tengok jam" macam aku ni. tapi bila tengah buat projek dengan medela ni, syg kata aku dah macam Robocop. ces! kui,kui,kui.


nanti lah. ada masa aku bagi review yang betul-betul pasal Medela Freestyle Breast Pump ni okey :)


itu my other bibik. my real bibik is another stress-reliever. alhamdulillah syukur ya ALLAH, bibik aku ni memang mantaps. pandai buat kerja. pandai jaga baby. pandai masak! hehhe. dia pulak memang jenis cepat pick-up. so memang senang kerja aku. confident lah sikit nak biarkan dia handle baby bila aku dah naik kerja nanti. semoga ALLAH permudahkan. mohon dijauhkan dari segala perkara yang bukan-bukan dan memudaratkan. ameen. 


tinggal lagi sebulan nak naik kerja ni. huuuuuuu sudah macam sedikit mal*s. haha. 



my cik puans :)


aina & azalea :)






gambar dokter faryn kena on-hold dulu sebab masih montel. hahahha. so NO-NO to photo updates. nak kena semangat ni nak meng-slim-down kan diri. wish me luck tau. huhu. siapa-siapa ada tips? especially bab makan-minum. sebab aku kalau boleh tak nak lah diet maut bagai sebab tak nak meng-jeopardize-kan breastfeeding aku yang cukup-cukup makan je ni. (bahasa aku makin tunggang-langgang. haha) kalau ada, sila share dengan dokter faryn ek.

ohh, dokter faryn masih berhutang nak cerita pasal pengalaman beranak-kan cik puan muda azalea. itu kena tunggu mood datang baru boleh mengimbas kembali memori. jangan marah ye. hehehhe.


okey, tata :)



*If you're looking for Premium Beautiful corset & interested to learn about the business opportunity with Premium Beautiful, Do contact me and book your appointments today! 012-7002164*



Saturday, April 13, 2013

Pelvic Girdle Pain (sakit nya mak oi)







assalamualaikum, hai semua :)




cepat-cepat curi masa nak gossip sementara cik puan muda azalea tengah beradu. muka bukan main lalok-lalok lagi masa menyusu tadi. suci gile kan muka baby ni kalau tido kan. tapi bila tengah meng-ek,ek,ek tu bawak bersabar je lah. dan ber-istighfar. hehheeee :) 



okey, atas permintaan ramai (ecehh!) mari kita sambung cerita. ;)


ni nak bagitau cerita duka lara saat-saat awal menjadi ibu pantang. 


kan, aku bersalin dekat hospital melaka yang tercinta kan. kalau ikutkan memang aku nak balik petang on the same day aku beranak tu je. yelah, nama pun hospital tempat kerja sendiri kan. so kalau setakat nak tunggu result darah aku and darah anak, and nak tunggu baby dah berak kencing, and monitor diri sendiri dah kencing tu apalah sangat kan. dekat rumah pun boleh. calling-calling aje dong. umah pun sekangkang kera jek dari hospital. ewahh, berlagak dokter faryn macam hospital mak bapak sendiri pulak ek. hahahahha. tapi tup-tup, pakar aku tak kasi aku balik pulak. suruh tunggu cukup 24jam, sebab aku pernah ada history PPH masa lepas bersalin cik puan curly fries dulu. yelah, aku kan vacuum assisted delivery masa tu.

*PPH : Post partum hemorrhage; pendarahan dari rahim yang berlebihan lepas bersalin. 

boleh flashback balik cerita mem-beranakkan cik puan curly fries dekat SINI. :')


so dipendekkan cerita,


aku balik rumah after day 1 of delivery. almaklum lah kan, kata pun bersalin normal. so aku memang rasa sihat, kuat dan bertenaga lah. dan kitorang berangkat balik ke kluang pada malam yang sama jugak. 


okey, first of all nak bagitau lepas adik aku, masa adik aku, cik Tika nak kawen, parents aku memang dah sediakan 3 bilik dekat atas. khas untuk anak-anak yang dah kahwin katanya. bukan apa, untuk privacy. so bilik aku (kalau kitorg balik) OF COURSE lah dekat atas kan. sebab dah kahwin. nampak tak kesinambungan nya tu. dan walaupun aku ni si ibu pantang, aku gatal jugak nak duduk dekat bilik aku tu. bilik-ku, syurga-ku lah sangat kan. tak terfikir lah pulak nak duduk dekat guest room dekat bawah tu je. nampak tu, kesengalan yang pertama.


aku kan kononnya sangat kuat dan sihat walaupun baru bersalin ni, duk melenjan lah turun naik, turun naik tangga tu. bila nak melepak, and nak makan kena lah turun kan. tak terfikir pulak aku nak jadik tuan puteri intan payung untuk breakfast, lunch and dinner on bed. nampak tu, kesengalan yang kedua.


dan yang paling tahap sengal tak ingat ialah; 


AKU DUKUNG CIK PUAN CURLY FRIES PADA HARI KETIGA LEPAS BERSALIN!


boleh tak?! masa aku dukung tu aku takde lah terfikir pape. yang aku tau, niat di hati ku yang sungguh suci dan murni ni ialah nak memujuk hati cik puan curly fries yang tengah berduka lara. almaklumlah, si kakak tengah sensitif. kejap-kejap majuk, kejap-kejap cakap mama tak sayang. kejap-kejap nak berebut bantal dengan adik. mana lah mama nya tak sensitif sama. salah ke? huuuuuuuu :'(


memang salah! sebab malam tu jugak aku mula rasa sakit-sakit dekat lower abdomen. dan esoknya terus sakit tu radiating to bilateral upper thighs. dan lusa-nya terus TAK BOLEH NAK BERJALAN sebab sakit yang teramat sangat bila nak bergerak.


subhanALLAH. masa ni dah menyesal sangat-sangat. macam kena tarik nikmat nak bergerak bebas. sakitnya YA ALLAH. menangis-nangis aku masa terpaksa jugak berjalan sebab nak check up and buat scan dekat klinik ma. gila kau. satu, nangis sebab sakit. dua, nangis sebab menyesal yang teramat sangat. hari yang sama jugak, kitorang migrate ke bilik bawah.


dekat tiga minggu lebih aku tak boleh berjalan without support and pain. tak boleh mengiring. nasib baik ada bibik. bibik memang tolong aku HARI-HARI. nak pergi toilet kena papah, nak naik katil, kena ada orang tolong angkatkan kaki, nak makan kena ada orang tolong bawakkan. hari-hari makan painkillers.


serius, aku rasa macam orang kena stroke. kau bayangkan at one point, aku sampai kena duduk atas kerusi yang ada roda pastu bibik tolong tolak. helpless sangat! depressed! for few days aku nangis je bila nak tidur malam. by second week, bila sakit macam takde perubahan, aku dah start fikir bukan-bukan. kalau forever aku macam ni macam mana. kalau tetiba aku lumpuh macam mana. nauzubillah. ya ALLAH seriau.


mengikut kajian aku, sakit aku tu nama dia PELVIC GIRDLE PAIN. nak tau lebih, klik dekat link tu okey. itu lah consequences yang aku kena tanggung disebabkan tindakan bijak aku. huhu. memang tak pasal-pasal syg pun dah terer pasal PGP ni. dan ubatnya, memang adequate rest and analgesia. dan sabar. sabar dan sabar. 


alhamdulillah, lepas tiga minggu exactly masa aku tulis last entry, aku dah boleh berjalan sendiri. still sakit sikit-sikit tapi yang penting boleh jalan sendiri. and by now, alhamdulillah, dah sembuh. insya ALLAH. aku memang extra careful this time sebab tak nak pisang berbuah dua kali. aku akan lebih menjaga diri dan berhati-hati. syukur nye Ya ALLAH. betapa nikmatnya dapat berjalan. masya ALLAH.


kesimpulannya, sayangkan anak tangan-tangan kan. ehh tetiba? hahahha. takpe lah, korang faham kan. hehe.


anyways, thanks kepada yang mendoakan walaupun taktau hujung pangkal. aku segan sebenarnya nak cerita sebab salah sendiri kan. tanggung sendiri lah. hehh *peace* memang sangat-sangat jadi pengajaran untuk aku. lepas ni memang aku nak jadi tuan puteri je masa berpantang.. ehhhh ? hehehhe :D


nanti aku cerita kisah bersalin cik puan muda azalea pulak.


tactic kakak aina nak bagi adik azalea benti menangis. ehehehhehhe. 


stay tuned! :P





*If you're looking for Premium Beautiful corset & interested to learn about the business opportunity with Premium Beautiful, Do contact me and book your appointments today! 012-7002164*


Wednesday, March 27, 2013

Azalea : nikmat spontaneous labour :)







assalamualaikum, hai semua :)


hallu, hallu kawan-kawan sekelian alam yang merindui bebelan dokter faryn (err, ada ke?) takpe, aku anggap je ada. HAHAH. nak jugakkk tuuuu. kuikuikui. aku bukan apa, kehidupan berpantang-larang lepas bersalin kali kedua ni berbeza sikit dengan yang masa lepas beranak-kan cik puan curly fries.


kenapa?? ohh, yang kali ini sangat mencabar ok.


okay, mencabar dari segi apa. emmm, nak share ke ek? rasa macam sedikit sengal segan nak cerita sebenarnya beb. sebab it was totally my fault. dan mungkin ujian dari ALLAH yang nak bagi peluang untuk aku bertafakur, ber-istighfar dan mungkin jugak untuk menghapus dosa-dosa lampau. wahh, ayat dokter faryn tak boleh blah. but that was the truth. at least, that was how i felt. wallahualam.


first of all, boleh lah nak dikatakan sepanjang mengandung kan cik puan the second, or cik puan muda (bak kata ASH) aku takde lah nak kata pregnancy aku bermasalah. except for the bleeding during the first trimester. itu pun takdelah lama sangat. sangat distressing but i was okay.


cuma part yang paling scary was, bila cik puan muda tak nak keluar-keluar daripada perut mama sampai lah ke hari due date. fuhh. too comfortable kut duduk dalam perut mama. ALLAH je yang tau macam mana perasaan aku yang cuak, nervous, suspen, takut dan yang seangkatan dengan nya la. masa tu lah baru tahu, betapa penantian tu satu penyiksaan (selain daripada zaman-zaman berjauhan dengan syg) hehehhe.


aku bukan apa, aku tak nak kena induce. itu je. hehehhhe. sebab induction bukannya without risk kan. boleh lah nak baca balik bebelan dokter faryn pasal induction of labour dekat SINI. siang malam beb aku doa biar aku spontaneous labour. takutnya ya ALLAHmasa nak memikirkan nak buat decision untuk induce if aku still tak deliver 7days after my due date. serammmmm!


dahlah masa around 39wks+ aku suruh member aku check VE, akupunye pangkal rahim masih tutup (os closed). pastu siap member aku cakap,


"eh kau punya os ni tak macam orang dah pernah beranak."


ahhhhhh sudah!! lagi lah aku gerun dengar. apa kes ni? kalau aku ada pakai "parapat" bagai ke lain lah ek. hahahahahha. okey, tu lawak sahaja ye :P


anyway, sejak dari first VE tu, aku pun meng-aplikasi lah semua cara yang konon-kononnya nak cepatkan aku bersalin.


*aku ajak syg pergi Melaka Wonderland. ko bayangkan mak buyung 39wk+ pergi bersuka suki di taman tema air. memang semua orang ala-ala panik je muka bila tengok aku. yang makcik-makcik siap jeling-jeling manja lagi. aku siap main gelungsur air tu lagi ok. sampai kena tahan dengan adik yang jaga kat situ. dan dengan selamba aku cakap; "takpe dik. saya dokter. jangan risau." punya lah gigih dokter faryn nak berusaha meng-developkan sakit kontraksi bersalin. dan memang aku takkan lupa lah muka adik tu tengok aku menggelungsurkan diri aku dengan jaya nya tu. 


*lepas tu, aku memaksimumkan "bercinta". baca balik macam mana "bercinta" boleh tolong aku dekat SINI. mula-mula syg memang on-the-go je lah kan. dah lah ibu mengandung ni *sexxxaayyy* okey. hikhikhik. tapi sebab dah maksimum tahap melampau, tak boleh lah jugak kan. sampai syg cakap, " eh ini dah tahap paksa rela dah ni". HAHAHHAHAHHA errrr, awkward..kesian syg :P


tapi memang takda maknanya. sebab aku still maintain takde pape. panik, dan semakin panik bila sampai due date still nothing. even geng-geng bunting seangkatan yang lagi lambat due dari aku pun dah selamat deliver baby-baby comels. lagi lah aku panik. tapi seperti biasa, dokter faryn berlagak cool lah of course. dalam hati ALLAH je yang tau.


masa due date 25hb FEB, check VE lagi.


BARU BUKAK SATU CM!!!! terus aku tekad suruh member aku buat VE every other day ngan tolong sweep and stretch (S&S) sikit pangkal rahim aku. ni kira one of the method utk kasi gesa salin jugak. tapi tak selesa sikit lah. sebab kena godek-godek sikit cervix tu bagi dia bukak. dahlah aku ni phobia VE hahaha. tapi ku gagahi jua. ecehh. kadang-kadang lepas "bercinta" mintak syg tolong VE and S&S jugak. okey, nampak macam luc*h tapi sila baca dengan berhemah okey. :D


dipendekkan cerita, berkat kesabaran, doa ke hadrat Ilahi, dan jari-jemari member-member meng-VE dan tidak lupa percintaan dengan syg yang maha hebat, aku diberikan nikmat spontaneous labour pada 4hb MAC :D 


dan...


dan....


dan...


...



...



...



....



...



....



.........



.........................



......................................


dan, dan kisah seterusnya akan bersambung di next entri okey. heeeeee, dokter faryn nak kena melayan kerenah cik puan-cik puan kesayangan saya ni. ada banyaaaaaakkk lagi cerita nak share dengan korang-korang. tapi kena tunggu ek :)


my sleeping beauties :)


in shaa ALLAH saya janji ada masa saya update lagi. wah, ayat skema. HAHHA.


i see u when i see u ok. tata :)


**oh btw, yang pasal kesengalan aku, pasal my fault, pasal ujian dari ALLAH tu belum ter-cerita lagi ok. ni baru mukadimah. macam tak biasa dengan perangai dokter faryn. kuikuikui.**


 

*If you're looking for Premium Beautiful corset & interested to learn about the business opportunity with Premium Beautiful, Do contact me and book your appointments today! 012-7002164*



Related Posts with Thumbnails